<<< lichaamswerk
 
CRANIO SACRAAL


CRANIO SACRAAL THERAPIE en SER (Somato Emotional Relaese)


Cranio Sacraal Therapie brengt je op zachte wijze in diepe ontspanning. De hersenen gaan dan zoals tijdens het slaapproces, veel minder energie gebruiken om dagdagelijkse taken te verrichten. Ze gaan de vrijgekomen energie (80%) aanwenden om de hersteldienst van het lichaam op gang te brengen.


Door zachte aanraking werkt men met het bindweefsel (fascia) die elke cel van het lichaam omringt. Doordat de handen van de therapeut bovendien samen werken met het cranio-sacrale ritme, voelbaar door het craniale vocht in de hersenholtes dat via een eigen pulsatiesysteem doorheen de hersenen, het hersenvlies en het verlengde van dat vlies rond het ruggenmerg tot aan het sacrum (heiligbeen) loopt, nodigt men het lichaam uit tot regenereren.


De therapeut heeft hier enkel een begeleidende en ondersteunende rol. Hier wordt niets geforceerd. De begeleider luistert. Luistert naar jouw cranio-sacraal ritme. En volgt het. Je komt in een diepe ontspanning, waardoor je jouw lichaam vrijgeleide geeft aan je hersteldienst om aan het werk te gaan, om spanningen, blokkades en eventueel emotionele problemen te verzachten, zelfs op te lossen.


Soms is zuiver lichamelijk werk niet voldoende, en voelen we een blokkade met een nog niet opgeloste emotionele achtergrond. Dan gaan we via de techniek van Somato Emotional Release (SER) rechtstreeks met de cellen praten. En luisteren naar wat het lichaam en het celgeheugen daarover te vertellen heeft.


Cranio-sacraal therapie werkt dus niet alleen op je fysiek, maar ook op je psyche. Er komt meer ruimte vrij, waardoor stress minder vat op je heeft. Het is een zachte therapie. Je lichaam lost zijn spanningen op wanneer het de tijd ervoor is.


Er wordt gewerkt op een massagetafel en het is aan te raden in losse kledij (geen spannende jeans bvb.) op de tafel plaats te nemen. Een sessie duurt ongeveer één uur.


Toegepast in een zwembad met verwarmd water (32°-35°) vormt dit een ideale combinatie met WATSU® en wordt door Els Soetaert WATS’O genoemd.