<<< lichaamswerk
 
WATSU®WATSU® (shiatsu in water) werd ontwikkeld door de Amerikaan Harold Dull in de jaren ’80 en ’90. Na zijn terugkeer uit Japan, waar hij Zen Shiatsu studeerde, begon hij de speciale stretches en massagetechnieken toe te passen in de warmwaterbronnen van Harbin Hot Springs (Californië).


WATSU® is een ontspanningsmethode waarbij men wordt gedragen, ritmisch bewogen, en gemasseerd in extra verwarmd water (32°-35°). Door het gewichtsloos drijven in het warme water worden o.a. de rug ontlast, wervelkolom en gewrichten worden soepel bewogen en het hele lichaam wordt gestrekt en gerekt in vloeiende bewegingen.


Een gevoel van ruimte en vrijheid geeft een nieuwe dimensie aan onze lichaamservaring. De intense ervaring van totale, diepe ontspanning kan dagenlang doorwerken.


Fysiologische aspecten van deze ontspanning zijn onder meer: verlaging van bloeddruk en hartslag, verdieping van de ademhaling, pijndemping, stimulering van de celstofwisseling, rekking van te kort geworden spieren, passief vergroten van de beweeglijkheid van gewrichten, verlenging van de wervelkolom, versoepeling van het bindweefsel.


Els Soetaert past deze WATSU® toe, maar verrijkt deze trouwens met CraniO sacraal werk, toegepast in het water. Aan deze combinatie geeft ze de naam WATS’O.


WATS’O is geschikt voor vrijwel iedereen, en voor elke leeftijd: zwangeren, kinderen, volwassenen, ouderen. Men hoeft er niet voor te kunnen zwemmen. Het kan worden geïntegreerd in de zwangerschapsbegeleiding, of ingezet puur voor ontspanning, als tegenwicht voor de stress van alledag. Voor sporters kan deze vorm van relaxatie een weldaad zijn.


Een aantal peilers:

Lichaamswarm water (32°-35°)
De invloed van warm water als natuurlijke pijnstiller bij de bevalling is bekend. De geborgenheid van een warm bad ontspant, en de weeën worden krachtiger, maar minder pijnlijk. Ook tijdens de zwangerschap wordt dankbaar gebruik gemaakt van de weldadige invloed van water. Zwangeren vinden het heerlijk om gewichtsloos in water te bewegen. Moeder en kind drijven zo in een zelfde element. Beide kunnen genieten van de warmte en de geborgenheid die het water geeft.


Ontspannning
In een WATSU® sessie wordt men niet alleen omgeven door warm water, maar ook gedragen, gewiegd en bewogen door een ervaren Watsu partner. De ontspanning wordt meteen merkbaar in de ademhaling. Die komt tot rust, verdiept en verlangzaamt.
In zo'n behaaglijke toestand van warmte en gewischtsloosheid zal ons lichaam nu elke onnodige spieractiviteit achterwege laten. We laten alles vanzelf los. Dit is therapeutisch gezien een ideale situatie waarin afvalstoffen kunnen worden afgevoerd, en spanningen en blokkades oplossen.


Beweging
In water bewegen wij anders dan op het droge, eer totaal en met de stroom mee. De druk van het water is aan alle kanten gelijk, doordat het water ons lichaam van ale kanten draagt en ondersteunt. Dat heeft een ontspannend effect en makt de typische watsu-bewegingen en stretches mogelijk, die op het land ondenkbaar zijn. Die bewegingen worden gecoördineerd op het ritme van de ademhaling.